Ibland ska man ha tur.


Någon gång. Så där bara någon gång ibland har man en förbaskad tur.
Det är ofta man får fel färg både på tulpaner och sommarblommor men ibland, ibland när naturen och ens ivriga trädgårdshjärta får bestämma blir det riktigt bra.
 
Låt mig nu berätta... Jag hittade en buskros bakom mitt ena äppeträd förra sommaren.
Ja den var i sådant risigt skicka att jag knappt hade förstått att det var en ros om jag inte stuckigt mig på taggarna. I skuggan stod den övergiven från en annan tid. Antagligen planterad när äppelträdet var litet och min stora björk bara var ett frö. Jag som har svårt för att slänga någonting grävde bryskt upp den och satte den bland mina nepeta sticklingar från förra sommaren. Om detta kan ni läsa här .
 

Men nu mina kära vänner blommar den. Fylld, med en underbar doft och i skiraste vitt.
Hur mycket tur kan en människa ha!!
Vilken glädje jag kände när jag såg detta.
 
 
 
Här står hon, mitt i mitt hav av nepeta, frösådda malvor och vinbärsbuskar ovanför vår mur till parkeringen som inte ens är klar. Kan jag med att flytta på henne nu när hon är placerad så vackert? Nej.
 
 
Sen kommer vi till turlig överaskning nummer två. Jag tog ett par fingerborgsrosetter från vägkanten. Hoppades att de skulle klara sig. Önskade att jag bara fick vita och inte den mörkrosa. Glömde av dem i kruka och planterade dem mödosamt i min leriga jord i woodlandet.
Döm av min förvåning när de växer på som satan. Och. Blommar. I. Ljus Laxrosa.
Va? va? va? Vem har sådan tur?
 
 
Det är bäst att jag går in för kvällen nu. Innan jag storknar av lycka i en ormbunke någon stans.
 

// Anna

 
 

Thujahäck i svårt läge - mobilblogg.


Jag känner många som rynkar på näsan när de hör ordet Thujahäck. Jag kan förstå varför. De flesta tänker på en gles häck som fått klara sig själv i något nybyggt område. Jag å andra sidan tänker på raka strama linjer och täta gröna väggar.
Jag är så fruktansvärt förtjust i mina formklippta Thujor som jag faktiskt är riktigt stolt över. Täta och friska står de i min altan. Denna bilden är från förra året när de precis blivit friserade.
 
 
Så när jag tänker rumsavdelare och gröna väggar i en trädgård tänker jag på formklippt Thuja. Den växer på bra och är fruktansvärt anspråklös när det gäller jord men om den får välja vill den gärna ha det åt det fuktigare hållet med inslag av lera. Precis som jag har det. Sen är det väldigt skuggigt där på sommaren och Thujan klarar både sol och skugga men växer kraftigast i sol.
Jag ville göra en fond av mörkgrönt i lilla rummet. Men när jag satte spaden i backen sa det stopp. Tjocka rötter från alla mina träd har fullkomligt tagit över min jord.
 
 
Gammal bild från i våras, precis vid rabattens slut ville jag ha en fond.
Men när det inte går att gräva nedåt får man bygga uppåt.
Så jag och sambon min som turligt nog är snickare satte i gång och byggde en låda. Han pekade och jag snickrade rättare sagt ;)
 
 
Som ni ser har humlen kommit igång på rosbågen med -snart har jag min djungel :)
Jag grävde ur grässvålen och lukrade lite lätt så rötterna kan leta sig ner och förhoppningsvis dela jordutrymmet med trädrötterna. Täck inte in sidor och botten om ni vill göra en likadan låda med större växter, de måste kunna komma ner i marken nedanför.
 
 
Sen i med plantjord och vattnade som en tok. Eftersom jag vill ha mörkgrön fond valde jag sorten Brabant. Smaragd får en mer ljusgul/grön färg och har mer skiftningar på nya och gamla barr. Jag vill ha en enhetlig färg som gör sig bra som bakrundsfond.
Jag har däremot satt en minihäck på tre sycken smaragd från andra sidan. Men det får bli i ett annat inlägg. Nu ska det kompleteras med Parasollblad och ormbunkar vid kanterna för att få ett maffigt intryck.
 
Just det... börja klippa så smått på långsidorna för att redan nu fixa till formen. En Thuja blir tjockare ju mer du klipper men akta toppen och kanterna mellan plantorna. Man vill ju att den ska växa ihop där och toppa gör man bara när man är nöjd med höjden på häcken.
Klipp din Thuja häck två gånger om året, nu på våren/försommaren och sen i augusti innan den fått fart, efter det kan man klippa när som den känns för oformig.