Lärjeåns trädgårdar.


Det kan tänkas konstigt att vi åker och hälsar på trädgårdar mitt i vintern. När snön täcker det mesta och inte ett spår av blommning i sikte. Ja lite underligt är det nog men på sommaren och våren har alla fullt upp med sitt så vintern passar bra. Man kan fortfarande se tanken bakom trädgården och det är viktigare än en enskild blomma. Lärjeåns trädgårdar ligger i Angered. Det är ett Vägen Ut kopperativ som tillhandahåller arbetsträning för alla som behöver det och har haft det lite svårt i livet. Det är öppet för allmänheten och det finns ett café och även vårmarknad. Jag rekomenderar ett besök om ni hälsar på i Göteborg.
 
 
Det är ingen visningsträdgård, den har inget koncept. Det är en härlig blandning av olika individers skaparglädje. Alla får genomföra sin idé vilket har resulterat i en trädgård med dammar, biodling, labyrinter, grönsaksbäddar och en massa annat. På bilden ser ni en pallkrageodling och i mitten står en vattentunna som någon har borrat hål i och planterat jordgubbar som sticker ut. Tunnan är sen täckt med säckväv. Ett väldigt roligt och annorlunda sätt att odla jordgubbar på!
 
 
En handgjord betongkruka stod mitt i idlingen med en liten lavendel som kämpade för solljus.
 
 
En del av trädgården med det stora växthuset.
 
 
Det finns odlingslotter man kan hyra men de är så populära att man måste stå i kö.
 
 
En kryddgård mitt i det hela.
 
 
Här kan mas sitta i solen och ta en kopp kaffe, jag gillar krukorna med säckväv runt!
 
 
I växthuset stod gamla krukor i väntan på våren.
Jag tycker verkligen ni ska åka dit till våren och sommaren. Jag kommer defenitivt göra ett återbesök!
 

// Anna

 
 

Tulpanfrossa.


Jag frossar i tulpaner. Det känns som vintern motas vid dörren med en tulpanbukett på bordet. Jag köper inga dyra arrangemang, jag gillar dem bäst som de är. Sen så köper jag så många buketter så jag kan omöjligt handla de dyra fina buketterna som är uppblandade med allsköns andra blommor.
 
 
Visste ni att dessa är en vecka gamla, det kan man inte tro. Det är för att jag har några tulpanhemligheter jag tänkte dela med mig av. Att snitta upp ytan på själken varje dag vet de flesta men det brukar vara ett allmänt råd att sätta dem i mycket vatten. Gör inte det. Jag sätter mina i is. Ren is och inget vatten, nu har isen smält på dessa bilder men ni förstår nog.
 
 
Häll ut vattnet varje dag och lägg i ny is så håller de sig hur länge som helst. Jag lovar.
Det här med "kvalitetstulpaner" kan man också strunta i. Mina buketter á tio blommor kostade 29 kr. En "kvalitetsbukett" kostar det dubbla i mina trakter. Om ni kör med istricket så kan ni köpa vilka tulpaner ni vill och de kommer hålla länge endå.
 
 
Nu längtar jag till mina trädgårdstulpaner börjar visa sig. Förhoppningsvis hinner jag se lite av dem innan det blir råddjurskalas i min trädgård och alla råddjursfamiljer är inbjudna.
 
 

// Anna

 

Håll igång kökskomposten i vinter!.


Kökskomposter brukar frysa på vintern eller i alla fall avstanna.
Men nu reder vi bot på det oavsett om man har extra isolering runt eller inte. Alla kompostbehållare kan ha igång en process oavsett om det är 20 minusgrader ute eller inte.
 
 
Så hur gör man det?
 
För att en kökskompost ska fungera effektivt ska det vara mellan 30-60 grader i mitten. I ytterkanterna är det alltid kallare vad man än gör vid denna årstid, inte mycket man kan göra åt det.
Vi slänger allt köksavfall i vår kompost så den måste fungera året om.
 
Oftast har man en komposthink inne som man sen tömmer i behållaren, detta brukar göras när den är full eller börjar lukta. Men om man ska ha igång komposten på vintern måste man fylla på med nytt material oftare. Flera gånger i veckan för att vara exakt. Det spelar ingen roll i hur mycket, bara matrial tillsätts ofta.
 
För att komposten ska fungera optimalt måste det vara god syretillförsel, detta är extra viktigt på vintern. Jag vänder om så gott det går med grep varje gång jag lägger i nytt avfall. Detta sätter ofta fart på en kompost.
Ser ni att det ryker från komposten när man vänder runt eller lägger i nytt avfall? Grattis! Då är den igång och nedbrytningen fungerar, om än lite långsammare på vintern.
Man kan även känna med handen ovanför avfallet i komposten, är det varmt men ryker inte? Prova att vända en gång så ska ni se att den tar fart igen.
 
Om man nu har en kompost som avstannat helt. Ingen rök och ingen värme. Då kan man lägga vattenflaskor med varmt vatten i komposten. Byt ut flaskorna varje dag, tillsätt nytt material och vänd runt.
Fungerar det fortfarnade inte?
Testa att hälla i lite guldvatten i komposten och sen några blad tidningspapper ovanpå.
Så fort den kommit igång igen lägger ni nytt material ofta och vänder runt varje gång.
Kompostera mera!
 

// Anna