I min trädgård - Silverpäron - Pyrus salicifolia.


0 kommentarer / Datum: / Kategori: Allmänt
Vi vill alltid ha det vi inte kan få, är det inte sant? Vi människor vill alltid ha växter som vi inte kan ha. En medelhavskänsla med ett härdigt olivträd hade varit drömmen för många. Medans människorna i grekland önskade våra frodiga trädgårdar.
 
Därför är det ju tur att man kan ha Silverpäronet i trädgården - om man bor i zon 1-3 då. Och det gör ju långt i från alla heller. Jag tycker å andra sidan att man kan prova i gynsamma lägen, ofta kan man ha växten även om man ligger en zon för mycket. Tänk bara på att täck över på vintern. Jag brukar dränka mina växter som är känsliga i granris och löv, lägg varannan lövlager och varannan granris så brukar de växter jag har haft överleva, fast de inte borde :)
Men nu till det underbara Silverpäronet.
Trädets latinska namn betyder "Blad som pilar"  då bladen är mer lika pilbladen än vanliga päronträds blad. Trädet kallas ju också för "Nordens olivträd" på grund av dess silvergrå färg - men det visste ni ju förstås redan. De har även ett ganska knotigt växtsätt och inget för den som gillar träd som växer rakt och formellt.
Trädet introducerades i Sverige på slutet av 1800-talet som prydnadsträd hos de förmögna och i parker.
 
Trädet växer väldigt långsamt - det är inget för den som vill ha ett sort träd på 5 år. Det kan bli 6-8 meter höga och kan bli över 100 år gamla.Trädet blommar med gräddvita blommor i maj och får små minipäron som frukt, dessa är inte ätliga. Man kan även beskära lite lätt om man vill för utseendets skull, det är inget som är nödvändigt ur trädets synpunkt.
Man kan köpa en sort som heter "Pendula" den är ympad antingen vid toppen, en så kallad toppympning. Då är stammen ett "vanligt" päron och kronan ett silverpäron. Detta gör att de kan vara mer känsliga för kyla osv. Sen får pendula träden ett ganska hängande växsätt som jag för min del inte tycker är snyggt. Man kan binda upp grenarna ett tag så att de växer "som vanligt".
 
 
 
När du planterar ditt silverpäron välj en varm plats där vattnet rinner undan. Vattna ordentligt första säsongen, vattna inte småduttar varje dag utan vattna ordentligt. Man kan köpa bevattningsslangar som man lägger ut, då droppas det ut vatten under några timmar. Hur snyggt hade det inte varit med denna häcken då, silverpäson och bok!
Alla bilder är tagna från google



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback