I min trädgård - Äppelträd - Malus domestica.


3 kommentarer / Datum: / Kategori: Allmänt
Här kommer första delen om min nya trädgård. Den handlar om äpplen, jag kommer ha tre nya äpplen i min trädgård. Det är mycket möjligt att alla är ympade på ett träd men jag tror inte det då det är en så gammal trädgård. Sorterna är Katja, Aroma och Gravensteiner. Jag tror jag tittade lite närmre på Gravensteiener när jag var där, då trädet hade frukt.
När jag sedan får tillgång till trädgården kommer dessa inlägg att få varsin bild av just min växt. Men just nu får vi nöja oss med bilderna från google.
 
Träden är gamla. Fina och välskötta. De har beskärts nogrant ser man. Så jag hoppas självklart att jag är kapabel till att ta till vara på dem lika bra själv. Eftersom det finns ett sånt där gammaldags matförråd i källaren så vill jag ju även kunna ta tillvara på frukten. Eller så får mina hundar överskottet. Vid vårt förra hus hade vi också gamla äppelträd och där ställde sig hundarna på tå för att plocka. Det är inte bara vi människor som upskattar sina egna nyplockade äpplen!
 
Ett redan etablerat äppelträd behöver inte så väldans mycket skötsel förutom en rätt utförd beskärning och om det är en väldigt torr sommar kan man ge dem en rotblöta om man är snäll - men det är inte nödvändigt.
På äldre äppelträd krävs enbart underhållsbeskärning om trädet är friskt. Då tar man bort döda eller skadade grenar, grenar som växer innåt mot trädet eller grenar som växer överarandra ocks skaver mot barken. Man strävar efter att kronan ska vara luftig och ett gamamlt ordspråk säger att om du kan kasta din hatt genom kronan är den tillräkligt luftig.
 
Unga träd behöver vattnas betydligt mer då rötterna inte har etablerat sig och tar inte upp lika mycket näring och vatten från marken. Man behöver även stötta upp ett ungt äppelträd med en stöttpinne som man sätter fast trädet i. Se till så det inte är för trångt mellan pinnen och trädet.
 
Man behöver oftast inte gödsla vuxna äppelträd men om man vill så kan man. Rötterna är lika omfångsrika som kronan så titta vart kronan slutar, i marken under slutar rötterna. Gör hål med ett spett runt trädet där kronan slutar och lägg i NPK-gödsel eller med fördel kopåse. Man kan även göra rent stammen på gamla äppelträd från lavar och mossa med en grovborste. Du kan även pensla på en blandning av lera och vatten på stammen om den är skadad.
 
Men nu tycker jag vi börjar med sorterna!
 
KATJA
 
Relativt ny sort framtagen 1947 i Balsgård ur en kosning mellan James Grieve - Worcester Pearmain. Inregistrerades 1968.
Rött skal med glänsande fruktvax, blir medelstor. Kägellik eller äggrund form med tydlig avplattning på undersidan. Denna sorten mognar i mitten av september och kan lagras ungefär till december. Det  är alltså inget äpple man lagrar en längre tid. Äpplet passar bäst som ätäpple, det är saftigt och fast i fruktköttet med söt smak. Man kan även göra väldigt fint rött äppelmos av det, skalet färgar nämligen av sig så när man biter i eller mosar det.
Katja är ett zom 1-3 äpple, kan även odlas i zon 4 men ogillar blåst och ska då helst odlas i lä.
Katja pollineras av bland annat Alice, Aroma, Cortland, Cox Orange, Discovery, Ingrid Marie, James Grieve, Lobo, Melba, Mio, Oranie, Quinte, Summerred och Transparente Blanche.
 
 
AROMA
 

Framtagen 1947 i Balsgård och är en korsning mellan Ingrid Marie - Filippa, kom ut i handeln 1973. Den utsågs 2005 till landskapsäpple för Skåne. Aroma är känt för sin utsökta smak och är både vacker, god och saftigt.
Det är ett ätäpple men på grund av att Aroma är väldigt lättskalad och fruktköttet behåller sin ljusa färg länge är det också ett bra äpple till äppelmos, fruktsallad osv.
Äpplet är medelstor något konformad och skalet är gröngult till gult med röd täckfärg.
Det finns en röd mutant som kallas Amorosa.
 
Äpplet mognar i början av october och kan skördas direkt, kan även lagras till december/januari. Aroma odlas i zon 1-3. Äpplet pollineras med bland annat, Alice, Cortland, Cox Orange, Discovery, Filippa, Ingrid Marie, James Grieve, Katja, Lobo, Mio, Signe Tillisch, Summerred och Transparente Blanche.
 
 
GRAVENSTEINER
 

Man vet inte riktigt vart Gravensteiner kommer ifrån men man tror att den har sitt ursprung i staden Gråsten i södra Jylland, Danmark. Till Sverige kom äpplet på 1700-talet. Gravensteiner är nationalfrukt för Danmark sedan 2005. Det odlades förr mycket av yrkesodlare men har idag fått ta ett steg åt sidan åt mer sjukdomsresistenta, nyare sorter.
 
Äpplet har en tunnt väldigt väldoftande skal och det sägs att när du väl luktat på ett Gravensteinäpple kommer du för alltid känna igen just den doften. Fruktköttet är gult och saftigt med en något syrlig smak. Används både som ätäpple men passar även ypperligt för mos, saft eller cider på grund av sin syrlighet och arom. Mognar i November och är hållbar till december/Januari. Sorten ger rikliga skördar men har en tendesn till att ge vartannat år bördighet. Odlas i zon 1-2 och i zon 3 i goda lägen. Gravensteiner pollineras med bla Aroma, Discovery, Eldrött Duväpple, Filippa, Guldborg, Gyllenkroks Astrakan, James Grieve, Katja, Maglemer, Mio, Oranie, Stenbock, Summerred, Säfstaholm, Transparente Blanche och Åkerö.
 
 

Så detta var första delen av I min trädgård,
 
 
 
 
 
 
 

Gunborg Uhno

Så spännande med nytt hus och ny trädgård.Önskar dig lycka till med allt.
Ska bli skoj att följa dig på det här nya äventyret.
MVG Gunsan.

Svar: Tack! Ja det ska bli jätte spännande! :) Vill bara flytta in nu så jag kan börja "rota" :D
None None

2013-01-04 @ 09:54:42
URL: http://tradgardsdrammar.blogspot.se



Hélena

Men så roligt med en ny blogg att följa redan från starten. Hoppas så att du kommer in på linjen och jag förstår till fullo din iver att komma in i nya huset. Hur stor är tomten? Den ser jättefin ut!
Ha det bäst!
Hélena

Svar: Ja jag längtar så jag nästan mår illa ;) Det är nästan så man vill åka dit och smygkolla haha :) Tomten är på 1300 m2 Så den är inte jätte stor men bra planerad redan från början med gamla träd så det är bara att sätta igång med finliret redan från start :D
None None

2013-01-04 @ 10:32:54
URL: http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/



Helen

Hejsan Anna!
Tack för kommentaren i min blogg. Roligt att du har hittat till den, du är varmt Välkommen!

Så spännande med ett nytt hus. Det ser jättefint ut på bilden, grön och lummig trädgård
Bland det vackraste som finns är gammla äppelträd. Blir roligt för dig under våren/sommaren att upptäcka vad det finns för fler växter i trädgården.
Önskar dig Lycka till!

Ha en fin dag!

Svar: Hej!Ja jag längtar halvt om halvt ihjäl mig redan :D

kramar Anna
None None

2013-01-04 @ 11:21:05
URL: http://helenstrdgrd.blogspot.se





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback