Sommarläsning.


1 kommentarer / Datum: / Kategori: Allmänt
Jag letar hela tiden efter dokumentation om trädgårdar på 30-talet. Vilka växter fanns? Vad värderade man mest? Hade alla trädgårdar en köksträdgård?
Hur såg en prydnadsträdgård ut på 30-talet?
 
 
"Hansa" var mycket populär för sin härdighet och fyllda doftande blommor. Kom 1905. Jag har två stora häckar av rosen.
 

Eftersom så mycket av de gamla växterna i min trädgård fortfarande lever och frodas och själva trädgården har en form som liknar sin ursprungliga så vill jag såklart bevara den. Att enbart välja växter som fanns 1930 är såklart lite trist. Det finns så mycket nyare fina sorter men att ha en grund av den gamla trädgården och sen fylla på med några nyare sorter är min plan.
 
Med en gång fick jag problemet vart jag ska få reda på vad som fanns i trädgårdarna på 30-talet. Vart hittar jag sådan information? Inga gamla grannar och det på kommunen tittade på mig underligt när jag frågade. När jag konsulterade min gamle trotjänare google så var även han skeptiskt.
Det finns lite information bevarad från trädgårdscenen 1930-1940. I alla fall om man är en vanlig människa som försöker få fram den.
 
Men som av en slump så ramlade jag på en uppsats på hela 78 sidor av Ann Richardsson om Flickorna Lundgrens trädgård. För er som inte vet vilka Flickorna Lundgren är så ska jag berätta krotfattat.
Flickorna Lundgren är döttrar till Alexander och Anna Lundgren som köpte ett fiskartopr på Skäret i Skåne året 1927.
När livet blev tufft vid kriget så startade döttrarna ett Café som än idag är välkänt och en del kändisar har besökt det genom åren.

 
Själva uppsatsen heter "Flickorna Lundgrens trädgård - dokumentation av en 1930/1940-tals trädgård i Skåne" och finns på SLU. Däri finns så mycket information så jag är helt målös. Växtlistor. Bilder. Tankar om trädgård. Trots att det är en liten skillnad mellan Skånes växter och mina här i GBG så är det min nya guldgruva.
Jag anser att tankarna om en trädgård är samma oavsett om du bor i Skåne eller Göteborg. Självklart inte allting, buxbomen har aldrig varit lika populr här i kalla väst om man jämför. Mn ni förstår hur jag menar.
 
Sen om man tittar på bilder så är det likt. Stenläggningar och grusgångar dominerar trädgården på Skäret lika mycket som de gör i min egen. När jag läst klart hela kommer jag självklart berätta vad jag tycker och vad jag kommer att ta till mig och hur jag ska anpassa min egen trädgård efter denna nya informationen.
 
Om ni själva vill ha lite trevlig sommarläsing så hittar ni uppsatsen här.
 
 
 

Råholskan

Hej!
Så spännande att försöka "restaurera" din trädgård tidstypiskt, hoppas du hittar massor av bra information framöver. Spännande läsning om Flickorna Lundgrens trädgård, ska djupdyka i den framöver. Börjar fundera på vad som är tidstypiskt för min 2002-anlagda trädgård, just nu är jag insnöad på rosa fluff i alla former och det känns mer åttital om jag ska vara riktigt ärlig. Härlig hansaros du har, jag skulle också vilja ha en riktig roshäck!

2013-07-05 @ 18:10:37
URL: http://blandtallarochbarr.blogspot.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback